Ostanko vai perustanko yrityksen?

Tätä pohtii moni yrittäjyydestä haaveileva. Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolet – harkita on tehtävä tapauskohtaisesti.

Monesti yrityksen ostaminen tai olemassa olevaan yritykseen osakkuudella mukaan lähteminen tarjoaa nopeamman tavan toiminnan käynnistämiseen. Vaakakupissa painaa kuitenkin myös suurempi alkuinvestointi, joka pelottaa. Uuden yrityksen perustaminen kun ei maksa nykyisin paljoakaan. Mutta toiminnan käynnistyminen on tätä myötä hitaampaa ja alkuvaiheessa aikaa kuluu myös paljon perushallinnollisten asioiden rakentamiseen.

Jos yritysidea on uniikki ei vaihtoehtona ole kuitenkaan olemassa olevan yrityksen ostaminen vaan ainoa ratkaisu on uuden yrityksen perustaminen. Aina kannattaa tehdä vähintään pienimuotoinen liiketoimintasuunnitelma ja kartoittaa tuotteiden ja ratkaisujen mahdollisuuksia markkinoilla. Kilpailutilanne voi kuitenkin olla tiukempi kuin aluksi arvioin.

Yrityskauppa voi olla hyvä ratkaisu silloin kun löytyy hyvä valmiina olevan liiketoiminta tai yritys, jonka voisi ostaa tai päästä muuten mukaan toimintaan. Se tarjoaa myös nopeamman tien liiketoimintaan ja toisaalta esimerkiksi kilpailutilanteesta, tuotteista ja muista asioista on jo kokemusta markkinoilla. Näin voi oman suunnitelman perustaa vahvemmin tietoon. Olemassa olevan yrityksen ostaminen vaatii kuitenkin suurempia pääomia ja usein rahoitusta. Aina on myös tarpeen miettiä syitä yrityksen myymiseen. Esimerkiksi  eläkkeelle jääminen voi olla tähän luonnollinen syy. Lukujen läpikäymiseen on aina syytä käyttää asiantuntevaa apua. Esimerkiksi tilitoimistot osaavat auttaa tässä.

Paras lopputulos on kuitenkin se, että jokainen pohtii omalta parhaan ratkaisun yrittäjän uran aloittamiseen. Vielä tärkeämpää on myös käyttöö osaavia tahoja oman suunnitelman rakentamisessa – näitä löytyy usein myös ihan omasta verkostosta tai alalla toimivien yritysten kautta.

 

 

 

 

Kiinnitä huomiota näihin yritystä perustaessa

Omaa yritystä perustaessa pohjatyöt on syytä tehdä huolella. Oman yrityksen perustaminen lähtee liiketoimintasuunnitelman laatimisesta, erilaisista kassavirta- ja kannattavuuslaskelmista ja riskien kartoittamisesta. Suunnitteilla olevan yrityksen kilpailijoihin ja markkinaan täytyy perehtyä, ja selvittää kohderyhmä ja asiakkaiden tarpeet.

Lue myös: Yrityksen perustaminen mielessä? Näin pääset alkuun

Yrityskaupan plussat ja miinukset

+ Toiminnassa olevalla yrityksellä on olemassa oleva asiakaskunta, tunnettuutta ja brändiarvoa.

+ Yrityksellä on toimivat prosessit ja järjestelmät. Pohjatyöt on tehty kynien ja pyyhekumien ostosta erilaisiin laiteinvestointeihin.

+ Kirjanpito on tehty ja yritys on heti täydessä toimintavalmiudessa työntekijöitä myöten.

– Yrityskaupat vaativat lähes aina rahoitusta.

– Olemassa olevaan liiketoimintaan voi liittyä piilossa olevia vanhoja syntejä, joita voi tulla myöhemmin pintaan. Tällaisia voivat olla veroseuraamukset tai väärin tai huolimattomasti laadittu kirjanpito.

– Verotuksessa vahvistettujen tappioiden hyödyntämismahdollisuus ei ole varmaa.

– Työntekijöiden osaaminen ei välttämättä ole vaaditulla tasolla.

Kiinnitä huomiota näihin ennen yrityskauppoja

On olemassa myös palveluita, joissa myydään pöytälaatikkofirmoja, jolloin säästyy yrityksen perustamiseen liittyviltä paperitöiltä ja yritystoiminnan voi aloittaa heti.

Aina on hyvä pohtia, miksi yritys on myynnissä. Yrittäjän eläkkeelle jääminen on luonnollinen syy yrityksen myymiseen.

Yrityskauppa edellyttää huolellista kohteen tutkimista niin kaupallisesta kuin talous-, vero- ja sopimusnäkökulmista.

Ennen kauppoja varmista, että asiakaskunta on todellinen ja että yrityksellä on laskutettavaa toimintaa.

Ennen yrityskauppojen tekemistä yritykseen täytyy tehdä huolellinen taloudellinen tarkistus, jonka myötä selviää, ovatko kirjanpitoon merkityt luvut oikein ja kertovatko luvut oikeita asioita. Lukuihin kannattaa suhtautua kriittisesti.

Talouslukujen tarkistamisessa kannattaa hyödyntää kokenutta tilitoimistoa tai tilintarkastajaa. Harjaantunut silmä löytää poikkeavat kirjaukset nopeasti ja näin säästät aikaa ja päänvaivaa.

Verotilanteeen tarkastaminen on erittäin tärkeää tehdä, eli onhan yritys tehnyt asianmukaiset veroilmoitukset. Yritys vastaa veroviranomaisten kaupan jälkeen mahdollisissa verotarkastuksissa löytyvistä laiminlyönneistä pitkän aikaa.

Tarkista yrityksen sopimuskanta, ettei niistä löydy jälkikäteen yllättäviä ja kalliita sitovia sopimuksia vuosiksi eteenpäin. Voimassa olevat sopimukset sitovat myös uutta omistajaa.

Ilmoituksien jättäminen on ilmaista, mutta vaatii kirjautumista!

Jos haluat enemmän näkyvyyttä ilmoituksellesi, osta näkyvyys tästä painikkeesta: